T.C. ESKİŞEHİR VALİLİĞİ
İL MÜFTÜLÜĞÜ

BEKİR GEREK

1959 yılında Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesinde doğdu. 1979 yılında Adana İmam-Hatip Lisesi’ni ikincilikle bitirdi.  Afyonkarahisar’ın Dazkırı ilçesi Karaağaç kuyusu Köyü Camii İmam-Hatipliğine atandı. Aynı yıl Erzurum Yüksek İslâm Enstitüsü’nü kazandı. Erzurum Yüksek İslâm Enstitüsü'nde okurken ayrıca Taş Camii ve Narmanlı Camii medreselerinde Arapça Sarf, Nahiv, Fesahat ve Belagat, Hadis, Fıkıh dersleri aldı. Yüksek İslam Enstitüsü'nde başarı göstererek Fıkıh-Kelam Bölümüne girdi. Yüksek İslâm Enstitülerinin İlahiyat Fakültelerine dönüştürülmesi üzerine eğitim ve öğretimine Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde devam etti ve 1983 yılında fakülteyi başarı ile bitirdi.

Aynı yıl Diyanet İşleri Başkanlığının açtığı Müftülük-Vaizlik sınavını kazanarak 27.05.1984 tarihinde Elazığ İl Müftü Yardımcısı olarak göreve başladı. Askerliğini kısa dönem olarak Bilecik’te yaptı. 1987-1993 yılları arasında Almanya’nın Stuttgart Bölgesi Kirchheim-Teck’de 6 yıl din görevlisi olarak çalıştı. 19.08.1993-18.08.1999 tarihleri arasında altı yıl Adana İl Müftü  yardımcılığı  görevinde bulundu. 19.08.1999-08.11.2001 tarihleri arasında 2 yıldan fazla Adana İl Müftü Vekilliği görevini yürüttü. 09.11.2001-25.01.2008 tarihleri arası 6 yıldan fazla  Malatya İl Müftülüğü görevini yaptı. 01.02.2008-31.01.2011 tarihleri arasında 3 yıl süre ile T.C. Moskova Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavirliği görevini yürüttü. Yurt dışı dönüşü kısa süreli başkanlık vaizliğinde bulundu. 16.05.2011 tarihinde Kırıkkale İl Müftülüğü görevine başladı ve bu görevi 5 yıl 8 ay yürüttü.  06 Aralık 2016 tarihli üçlü kararname ile de Eskişehir İl Müftülüğüne atandı. 23.01.2017 tarihinde Eskişehir İl Müftülüğü görevine başladı.

İl Müftüsü Bekir GEREK, görev yaptığı süre içerisinde görev yaptığı yerler olan; Almanya’da,  görev yaptığı şehirde külliyeli bir cami yapımına, Adana’da birinci ve ikinci derecede sorumlu olarak Cumhuriyet döneminin en önemli camilerinden Sabancı Merkez Camii'nin yapımına öncülük yaptı.  Malatya’da yüzden fazla gündüzlü Kur’an Kursu ve altıdan fazla hafızlık Kur’an Kursunu hizmete açtı. Alevi-Sünni kardeşliği üzerine çok önemli bir projeyi hayata geçirdi. Kardeş Şehir projesi kapsamında  Belarus Cumhuriyeti Başkenti Minsk Camiinin yapımına başlanmasında öncülük  yaptı.

Moskova Din Hizmetleri Müşavirliği döneminde Diyanet İşleri Başkanlığı ile Rusya Müftüler   Konseyi Başkanlığı, Rusya Müslümanları Merkezi Dini Nezareti arasında “Dini Alanda İşbirliği Protokolleri”, yine Diyanet İşleri Başkanlığı ile Rusya Müftüler Konseyi Başkanlığı arasında “Moskova Merkez Camii'nin iç mekan  mimari ünitelerinin TDV tarafından yapılması ve TDV İSAM ile Rusya İslam Kültür, Bilim ve Eğitimi Destekleme Vakfı ve Moskova İslam Üniversitesi arasında İslam Ansiklopedisi'nin özetinin 5 cilt halinde Rusçaya çevirisi, basımı ve dağıtımı konusunda protokoller'' imzalandı. İslam Ansiklopedisinin Rusçaya tercüme faaliyetlerine başlanıldı. Moskova Uluslararası Teoloji Konferanslarını ve 25 Kardeş Şehir Projesini, Rusya İslam Üniversitelerinin ders kitapları ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tercüme ve basım gibi hizmetleri hayata geçirdi. Kuzey Kafkasya Özerk Cumhuriyetleri ile Tataristan, Başkurdistan, Altay, Mordovya Özerk Cumhuriyetlerinde ve Rusya Federasyonu’nun diğer bölgelerinde bir çok Camiinin, Kur’an Eğitim Merkezlerinin yapımına ve tamirat ve tadilatına  Kardeş Şehir Projesi kapsamında  katkı sağladı.

Görev yaptığı illerde mahalli gazetelerde yazılar yaptı ve TV programlarına katılarak dini ve ahlaki sohbetler yaptı.

Kırıkkale İl Müftülüğü görevi döneminde Cumhuriyet döneminin en gözde eserlerinden bir diğeri olan Nur Camii ve Külliyesi inşaatı yapımının Yönetim Kurulu ve Teknik Heyet Başkanlığını yürüterek hizmete açılmasını sağladı. İl genelinde 10’dan fazla Caminin, yüzden fazla gündüzlü Kur’an Kursu,  3 tane hafızlık Kur’an Kursunu hizmete açtı. 200 kişilik Hafızlık Bölge Kur'an Kursu'nun inşaatını başlattı. Kırıkkale İslami İlimler Fakültesinin açılmasına öncülük yaptı.  ''Avrupa Birliği Ülkelerinde Dezavantajlı Gruplara Sunulan Manevi Bakım ve Psiko-Sosyal Bakım ve Uygulamaları'' konusunda hazırladığı proje ile İngiltere, Almanya, İspanya, Finlandiya, Slovakya ve Macaristan’da  proje  ortaklarının  bu konuda eğitim almasını ve uygulamaları yerinde inceleyerek kitaplaştırılmasını sağladı. Kendisi Slovakya ve İspanya'da eğitim alarak uygulamaları yerinde inceledi. Ayrıca Gençlik ve Maneviyat başta olmak üzere gençler, çocuklar, kadınlar ve dezavantajlı gruplara yönelik  bir çok başlık altında projeleri   hayata geçirdi.

Görev süresi boyunca Diyanet İşleri Başkanlarından, Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti'nden, il valilerinden teşekkür, takdir, plaket, başarı, üstün başarı gibi değişik ödüller aldı. Ayrıca Din Hizmetleri Müşavirliği döneminde Rusya Federasyonu Kuzey Kafkasya Diyanet İşleri Başkanlığı ile Rusya Müftüler Konseyi Başkanlığı tarafından dinî alanda Türk-Rus ilişkilerine önemli katkılarından ve Rusya Müslümanlarına vermiş olduğu önemli hizmetlerinden dolayı ayrı yarı “Madalya” ile ödüllendirildi. Rusya Federasyonundaki çeşitli Özerk Cumhuriyeti Müftülüklerinden ve İslâm Üniversitelerinden Rusya Müslümanlarına vermiş olduğu önemli hizmetlerden dolayı  yine “Takdirnameler” ile ödüllendirildi.

Bekir GEREK evli ve 4 çocuk babasıdır. Arapça, İngilizce, Almanca ve Rusça bilmektedir.