29.08.2017

ESKİŞEHİR İL MÜFTÜLÜĞÜ KURBAN BAYRAMI MESAJI

Değerli Eskişehirli Hemşerilerim!

Dini bayramlarımızın ikincisi olan Kurban Bayramını 01.09.2017 Cuma günü hep birlikte idrak edeceğiz. Bayramlar aynı inanç, aynı duygu ve aynı düşünceleri paylaşan insanların birlikte sevindiği müstesna günlerdir. Bayramlar Cenab-ı Hakk’ın Mü’minlere manevi bir ziyafetidir.

Bayramlar neşe, sevinç, sevme, sevilme ve sevindirme günleridir. Kardeşlik duygularının perçinleştiği, milli birlik ve beraberliğin pekiştiği, sevgi, saygı, şefkat ve merhamet duygularının coştuğu, dargınlıkların sona erdiği, yüzlerde tebessümün eksik olmadığı ve katılaşmış kalplerin yumuşadığı müstesna günlerdir.

Bu bakımdan bu günleri en hayırlı olabilecek şekilde değerlendirmeliyiz. En başta anne ve babalarımız olmak üzere büyüklerimizi, hastalarımızı, komşularımızı, akraba ve dostlarımızı ziyaret etmeliyiz. Dargınları barıştırmalı; fakirleri, yetimleri, kimsesizleri ve çocukları sevindirmeliyiz. Böyle davranmakla, bayramın bütünleştirici özelliğinden istifade etmiş oluruz.

Kurban ibadeti aynı zamanda İslam’daki sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın en güzel örneklerinden biridir. Kurban, Allah için dostluğun, kardeşliğin, paylaşmanın en güzel göstergesidir. Bu bakımdan kurban bayramlarında ayrıca kesmiş olduğumuz kurbanların etlerini üçe bölerek üçte birini fakirlere ve komşularımıza dağıtmaya, üçte birini dostlarımıza evimizde ikram etmeye, üçte birini çoluk çocuğumuzla aynı sofra etrafında toplanarak mutluluğu paylaşmaya çalışmalıyız. Bu dinde müstehap bir davranış olarak kabul edilmiştir.

En coşkulu kaynaşma günü olan bayramlarda, bayram mutluluğunun dışında kalmamaya ve hiç kimseyi bırakmamaya büyük özen göstermeliyiz. Çünkü bayram, kederlerin ve sevinçlerin paylaşıldığı oranda bayram olma özelliğini kazanacaktır.

Bayramlarımız, diğer taraftan millet olarak kimliğimizin bir parçasıdır. Kimliğimizin bu önemli parçasını gelecek kuşaklara aktarmak İslami bir görevdir. Bu bakımdan bayramın, güzel geleneklerimizden uzaklaştırılarak sıradan bir tatil fırsatı gibi değerlendirilmesine yönelik anlayıştan uzak kalarak bayramı özüne uygun olarak yaşamaya çalışalım.

Değerli Kardeşlerim!

Eskişehir’de bayram namazı 07.06’da kılınacaktır. Çocuklarımızla birlikte camilere koşalım. Coşku ile milletçe bayramın mutluluğunu yaşamaya çalışalım. Bu duygularla Eskişehirli hemşerilerimin Kurban Bayramını tebrik eder, kurbanlarımızın Allah’ tan kabulünü, her türlü bela ve musibetlere, cehennem ateşine karşı  kalkan, kendisine yakınlaşmamıza vesile olmasını dilerim. Kurbanlarımızın milletimiz, bütün din kardeşlerimiz ve insanlık için hayırlara vesile kılmasını Cenab-ı Allah’ tan niyaz ederim.

Saygılarımla.

Bekir GEREK