11.01.2020

Eskişehirde Hafızlık İcazet Coşkusu

Odunpazarı İlçe Müftülüğüne bağlı Çankaya Bölge Yatılı Hafızlık Erkek Kur’an kursunda hafızlığını tamamlayan 10 öğrenci için  “Kur’an’ı Kerim Ziyafeti ve Hafızlık İcazet Merasimi” düzenlendi.

Çarşı Cami’de düzenlenen Kur’an Ziyafeti ve Hafızlık İcazet Merasimine Vali Yardımcısı İsmail Soykan, Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafız Osman Şahin, Ankara Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Hafız Mustafa Bodur, İl Müftüsü Bekir Gerek, Kütahya Müftüsü Dr. Hüseyin Hazırlar, Bilecik Müftüsü Necati Akkuş, Kırıkkale Müftüsü Şahin Yıldırım, ESOGÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yıldırım, İl Müftü Yardımcıları, İlçe Müftüleri, daire amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ve aileleri ile vatandaşlar katıldı.

Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafız Osman Şahin, Ankara Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Hafız Mustafa Bodur, Kur’an’ı Kerimi Güzel Okuma Dünya Birincileri İstanbul Eyüp Sultan Cami Baş İmam Hatibi Kurra Hafız Metin Çakar ve İstanbul Yeni Cami Uzman İmam Hatibi Kurra Hafız Ferruh Muştuer’in gönülleri mest eden Kur'an-ı Kerim tilavetleri ile başlayan merasim; hafızların yerini alırken cemaatin ayakta tekbirlerle karşılamasıyla duyulan heyecan ve coşku ile devam etti.

Cemaatin camiye sığmadığı ve büyük bir beğeninin olduğu programda konuşan Vali Yardımcısı İsmail Soykan, İl Müftülüğünün çok güzel hizmetler gerçekleştirdiğini ve en büyük hizmetlerinden biri olan Kur’an Eğitiminde büyük başarılara imza attığını ifade ederek, büyük bir fedakarlık ve gayretle hafız olan öğrencileri, hocalarını ve ailelerini tebrik etti.

Kur'an'ı kesinlikle biz indirdik; elbette onu yine biz koruyacağız ayetine işaretle hafızların Kur’an’ın muhafızları olduğunu belirten Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafız Osman Şahin de yaptığı konuşmada, hafız olan öğrencileri tebrik ederek, sizler hıfzınızı koruduğunuz müddetçe Kur’an da sizi koruyacaktır. Dedi.

Muhammed İkbalin, kim ki Kur’an bilmedi, sanki dünyaya hiç gelmedi sözünü hatırlatan Şahin, Diyanet İşleri Başkanlığının dört yaşından itibaren ölünceye kadar ben Kur’an öğrenmek istiyorum diyen herkese Kur’an eğitimi verdiğini ifade ederek herkesi Kur’an öğrenmeye, Kur’an ile dost olmaya davet etti.

Kur’andaki ideal hedefin, hem lafzını okumak hem de manasını anlamak olduğunu vurgulayan Şahin,  Kuran'a hürmet etmede, ezberlemede, okumada gösterdiğimiz gayreti Kuran'ın hükümlerine uyma noktasında da mutlaka göstermeliyiz. Kuran'ı yavrularımıza ezberlettiğimiz gibi onu hayatımızın merkezine koyarak bize ne emrediyorsa başımızın tacı yaparak, neyi yasaklıyorsa ondanda şiddetle kaçınarak, bu şekilde okuyup, bu şekilde anlayıp, bu şekilde yaşamaya özen göstereceğiz ki Kuran bizim rehberimiz ve şefaatçimiz olsun. Şeklinde konuştu.

İl Müftüsü Bekir Gerek ise törende yaptığı konuşmada, son bir yıl içerisinde 4 hafızlık cemiyetini icra ettiklerini ve toplamda 80 öğrencinin icazet aldığını belirterek Eskişehir Müftülüğüne atandığım gün başlattığımız hafızlık projesinin bugün ilk meyvelerine şahit oluyoruz ve bunun mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Dedi.

Kur'an-ı Kerim'i okumaktan, ezberlemekten ve manasını anlamaktan daha önemli olan vasfın, hayatın her aşamasında Kur'an-ı Kerim'de emredildiği gibi yaşamak olduğunu vurgulayan  Müftü Gerek, hafızlığın büyük bir şeref olduğunun altını çizerek Kur’an’ın lafzını ezberleyen hafızlara manası içinde arapca öğrenmelerini, sonrasında ise Kur’an’ hizmet etmenin bahtiyarlığını yaşamalarını tavsiye etti.

Kur’an’a aşık olmadan hafız olunamayacağını belirten Odunpazarı İlçe Müftüsü Burhan Çakır da üç yıl önce Eskişehir’e bir kurs kazandırdık, bugün de 10 hafızımızın icazeti ile ilk meyvelerini almanın mutluluğunu yaşıyoruz. Hafızlığını ikmal eden talebeleri, aile ve hocalarını tebrik ediyor onların yetişmesinde emeği geçen başta hocaları olmak üzere teşriflerinden dolayı tüm misafirlerimize teşekkür ediyorum. Dedi.

Konuşmaların ardından hafızların kısa sureleri okuması, Reisul Kurra Yaşar Tekeli’nin yaptığı hatim duası ve ardından hafızlığını ikmal eden 10 öğrenciye DİB Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğünce icazet belgeleri, Eskişehir İl Müftülüğünce Başarı ve Onur Belgesi ile Odunpazarı İlçe Müftülüğü başta olmak üzere hayır sahipleri tarafından çeşitli hediyeler verildi.

Merasim hatıra fotoğrafı ve ikram ile son buldu.