23.06.2017

RAMAZAN BAYRAMI MESAJI

Değerli Eskişehirli Hemşerilerim!

Evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu günahlardan kurtuluş olan bir Ramazan Ayını daha geride bırakarak en büyük mutluluk ve sevinç günlerimizden biri olan Ramazan Bayramına kavuşmak üzereyiz.

25 Haziran 2017 Pazar günü mübarek Ramazan Bayramıdır. Bizi bu mübarek güne ulaştıran Yüce Rabbimize sonsuz hamd ve sena olsun. Bayram, hepimize ve bütün Müslümanlara kutlu ve mutlu olsun. Yüce Rabbimiz bu mübarek günümüzü güven, esenlik, barış ve huzura vesile kılsın.

Değerli Kardeşlerim!

Bayramlar; aynı inanç, aynı duygu ve aynı düşünceleri paylaşan insanların birlikte sevindiği müstesna günlerdir. Bayramlar Cenab-ı Hak’kın Mü’minlere manevi bir ziyafetidir. Bayramlar neşe, sevinç, sevme, sevilme ve sevindirme günleridir. Kardeşlik duygularının perçinleştiği, milli birlik ve beraberliğin pekiştiği, sevgi, saygı, şefkat ve merhamet duygularının coştuğu, dargınlıkların sona erdiği, asık suratların güldüğü ve katılaşmış kalplerin yumuşadığı müstesna günlerdir.

Bu bakımdan bu günleri en hayırlı olabilecek şekilde değerlendirmeliyiz. En başta anne ve babalarımız olmak üzere büyüklerimizi, hastalarımızı, komşularımızı, akraba ve dostlarımızı ziyaret etmeliyiz. Dargınları barıştırmalı; fakirleri, yetimleri, kimsesizleri ve çocukları sevindirmeliyiz. Herkese iyilik etmeliyiz, bu Ramazan ve her zaman. En coşkulu kaynaşma günü olan bayramlarda, bu mutluluğun dışında kalmamaya ve kaynaşmanın dışında hiç kimseyi bırakmamaya büyük özen göstermeliyiz. Böyle davranmakla, bayramın bütünleştirici özelliğinden istifade etmiş oluruz.

Değerli Kardeşlerim!

Bayramlarımız, millet olarak kimliğimizin bir parçasıdır. Kimliğimizin bu önemli parçasını gelecek kuşaklara aktarmak İslami bir görevdir. Bu bakımdan bayramın, güzel geleneklerimizden uzaklaştırılarak sıradan bir tatil fırsatı gibi değerlendirilmesine yönelik anlayıştan uzak kalmalıyız.

Bayramlarımız, milli birlik ve beraberliğimizin, kardeşlik ve dostluğumuzun perçinleştiği günlerdir. Buna özen göstermeliyiz. Dünyanın çeşitli yerlerinde bayram sevinci yaşayamayan Müslüman kardeşlerimiz için de dua etmeliyiz.  Ailece ve milletçe huzur ve mutluluğumuzun, milli birlik ve beraberliğimizin devamı için gerekli özeni göstermeliyiz.  Dua  ve niyazlarımızla şehitlerimizin ruhların şad etmeliyiz.

Değerli Kardeşlerim!

Bayrama yaklaştığımız şu günlerde fitre ve zekâtlarımızı vermemişsek hemen vermek suretiyle fakirlerin de bayramda sevinmelerini sağlayalım. Bu yıl fitrenin en düşük miktarı 16.00 TL olduğunu bildirmek isterim. İlimizde Bayram Namazının 06:16’de kılınacağını hatırlatmak istiyorum. Bayram günü hep birlikte camiye koşarak, bayram namazını birlikte kılarak, ellerimizi topluca Yüce Rabbimize açarak bayram sevincini birlikte yaşamaya çalışalım.

Bu yıl bütün camilerde bayram sabahı sabah namazı öncesi ve sonrası özel programlar yapılacaktır. Bu programın ana programı Odunpazarı Çarşı ve Reşadiye Camii, Tepebaşında ise İlahiyat Camiinde yapılacaktır.

Eskişehirli kardeşlerimizi eş ve çocukları ile bayram sabahı camilerde bayram sabahı özel programına ve bayramlaşmaya davet ediyorum.

Bu duygularla Eskişehirli hemşerilerimizin Ramazan Bayramını tebrik eder, Cenabı Allah’tan milletimiz, bütün din kardeşlerimiz ve insanlık alemi için hayırlara vesile kılmasını niyaz ederim.

Bekir GEREK

İl Müftüsü