11.01.2019

Gençlere Yönelik Helal Gıda ve Helal Kazanç Konulu Söyleşi

İl Müftülüğünün gençlere yönelik söyleşi programları çerçevesinde Eskişehir Müftülüğü Diyanet Gençlik Çalışma Merkezinde öğrencilere yönelik olarak Helal Kazanç ve Helal Gıda üzerine söyleşi programı gerçekleştirildi. Konuşmacı olarak Din İşleri Yüksek Kurul Üyesi Dr. Muhlis AKAR katıldı.

Söyleşi Programında İl Müftüsü Bekir GEREK, gençlik çalışmaları hakkında bilgi verdi. Günümüzde çok önemli konulardan birinin de helal gıda olduğunu belirterek katılımlarından dolayı Dr. Muhlis AKAR’ a teşekkür etti.

Din İşleri Yüksek Kurul Üyesi Dr. Muhlis AKAR’ da yaptığı konuşmada Diyanet İşleri Başkanlığının Türk Standartları Enstitüsü ile bu konuda yapmış olduğu çalışmaları anlattı. Cenab-ı Allah’ın Kur’an da helal gıda ve helal kazanç üzerinde önemle durduğunu, temiz olan şeyleri Rabbim’izin helal kıldığını belirterek ayetlerde “Ey insanlar, ey iman edenler” diye hitap edip “Yeryüzünde vermiş olduğumuz helal ve temiz olan şeylerden yiyiniz” buyurmaktadır.

Helalliğin sebebi tayyibat, haramlığın sebebi de habais olduğunu belirterek Tayyibat temiz ve yararlı olduğu için insan tabiatına hoş gelen, aklın ve dinin benimsediği şeyler hakkında kullanılan bir Kur’an tabiridir. Helal gıdanın ibadet, dua ve salih amel ile doğrudan ilişkisinin olduğunu belirterek helal kazanç elde etme konusunda dikkatli olmalıyız dedi.

Hz. Peygamberin ve model şahsiyetlerin helal duyarlılığından örnekler vererek haramın ötesinde şüpheli şeylerden de sakınmak önemlidir dedi. Helal gıdanın kapsamını anlatan Dr. Muhlis AKAR, günümüzdeki gıda katkı maddeleri üzerinde durdu. Katkı maddelerinin kullanımı konusunda uyulması gereken koşulları anlattı.

Kısaca gıdaların dinen helal, temiz ve güvenli olması için tükettiğimiz gıdalar Allah’ ın yasakladıklarından olmamalı, helal olmayan ürünler ile bir arada üretilmemeli, üretilen gıdalar zararlı maddelerden arındırılmış olmalı, gıdayı üretenin helal bilgisi olmalı, üretim sürecinde helal hizmet ve personel belgelendirilmesine önem verilmeli, kazanca kul ve kamu hakkı karıştırılmamalı, yenen şeyler tayyibat nevinden olmalı, içeriğinde dinen habis sayılan maddeler bulunmamalı, yiyecek ve içecekler maddeten ve manen temiz ve faydalı olmalı, içeriğinde insanın ruh ve beden yapısına zarar verecek her türlü zararlı katkı maddesinden arındırılmış olmalı, üretilen gıdalar doğal yani tabii olmalı, zararlı GDO lar içermemeli. Et ürünleri helal hayvanlardan olmalı ve dinen emredilen helal kesim standartlarına uygun kesilmiş olmalı. Hayvanlara yedirilen yemler fıtratlarına aykırı olmamalıdır dedi.

Helal ve temiz gıdaya sadece Müslümanların değil tüm insanlığın ihtiyacı vardır. Zira helal gıda, gıdanın toplam kalitesinin sağlıklı, hijyenik ve faydalı olmasını da kapsamaktadır dedi.