23.10.2016

Tanıtım ve Tarihçe

GÜNYÜZÜ

Kozağacı adında bir köy olarak kurulan Günyüzü, 1932 yılında bucak (nahiye) olmuş, 1972 yılında belediye teşkilatı oluşturulmuş, 20 Mayıs 1990 tarih ve 20523 sayılı resmi gazetede yayınlanan 3644 sayılı kanunla müstakil ilçe haline gelmiş, 6 Ağustos 1991 tarihinde resmen çalışmaya başlamıştır.

Osmanlı arşiv belgelerinden XVI. yüzyılda Sultanönü Sancağı ve Eskişehir için yapılan araştırmada; “Günyüzü nahiyesinde bulunan dirliklerin tamamı sipahi tımarı idi. İnönü kazasında 21 tımar, Günyüzü nahiyesinde ise 9 tımar bulunuyordu. Ve ayrıca, Günyüzü tabi-i Sivrihisar Sultanönü Sancağı Serpiyade'sine bağlı olan nahiyedir” bilgileri verilir. Günyüzü nahiyesinden İsaklı nahiyesine göç edenler olmuştur.

İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanır. Arpa, buğday, yulaf, haşhaş, ayçiçeği ve şeker pancarı yetiştirilmektedir. Günyüzü ilçesi kavun diyarı olarak da bilinmektedir.

İlçemizde 2 tane Selçuklular 1 tane Osmanlılar dönemine ait tarihi camimiz, 1 tane kilise bulunmaktadır. Günyüzü ilçesinin 8 km güneyinde eskiden Yörme olarak bilinen şimdiki Gümüşkonak Beldesinde Bizans harabelerinde St. Michael At Germia isminde bir azizin kabri bulunur.

İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ

İlçe Müftülüğümüz, Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı olarak Başkanlığın emri, genelgeler ve mevzuatlar doğrultusunda çalışmaktadır. 06.09.1991 tarihinde müftülük teşekkül ettirilmiş olup, hizmet binası Merkez Yeni Camii'nin alt kısmında 1 makam odası, 2 memur odası,  1 vaiz odası, 1 çay ocağı, 1 depo ve Kur’an Kursu ile hizmet vermektedir. Türkiye Diyanet Vakfı Günyüzü Şubesinin Müftülüğümüze tahsis ettiği, 2008 model Opel VECTRA marka 26 HP 650 plakalı otomobille 2011 yılından beri hizmet verilmektedir.

İlçe merkezinde 3, mahallerinde 29 tane cami bulunan ilçemizde 44 kadro ile hizmet verilmektedir.